Prekių siuntimas į Jungtinę Karalystę po BREXIT: ką privalu žinoti 2021-aisiais

Nuo sausio 1 d. baigė galioti pereinamasis BREXIT laikotarpis. Jei jūsų verslui Jungtinės Karalystės rinka yra viena pagrindinių, natūralu, kad kyla daug klausimų, kaip prekyba šioje šalyje atrodys 2021-aisiais.

Pavargote kasdien tikrinti naujienas apie siuntimo tvarką dešimtyje skirtingų šaltinių? Norime jums padėti, todėl šiame įraše pateikiame reguliariai atnaujinamą eksportui į Jungtinę Karalystę reikalingų duomenų sąrašą. Be to, trumpai aptariame svarbiausius pasikeitimus – siuntimo tvarką, trukmę ir kainas.

Atnaujinta 2021 m. sausio 19 d.

Prekių siuntimas į Jungtinę Karalystę nuo 2021 m. sausio 1 d. Privaloma pateikti informacija

Siuntimo duomenys

Siuntėjas
  • Įmonės pavadinimas arba vardas, pavardė
  • Adresas (gatvė, namas, buto numeris, miestas)
  • Pašto kodas
  • Kontaktiniai duomenys
Gavėjas
  • Įmonės pavadinimas arba vardas, pavardė
  • Adresas (gatvė, namas, buto numeris, miestas)
  • Pašto kodas
  • Kontaktiniai duomenys
Papildomi dokumentai (prie siuntos)
  • Licencijos, leidimai (jei reikalinga)

Duomenys komercinei sąskaitai / pro formai

  • Teisingas prekės aprašymas
  • Prekės (-ių) HS kodas
  • HMRC (SPRN) siuntėjo numeris (0-135 GBP  prekėms, kurias įmonė parduoda asmenims, B2C)
    • Nereikia, jei už jus mokestį surenka el. komercijos platforma – pateikite įrodymą
    • Privalu, jei turite savo asmeninę parduotuvę ar parduodate tiesiogiai
  • PVM kodas (gavėjo) (kai įmonė parduoda kitai įmonei – PVM mokėtojai, B2B)
  • Eksportuotojo kodas (REX) (kai prekių vertė viršija 6000 Eur/5700 GBP)
  • Prekių kilmė ir kilmės patvirtinimas
  • Prekių vertė
  • Siuntos numeris

Smalsu, kodėl reikės prekės kilmės deklaracijos ir kaip ji atrodo? Kokius mokesčius teks mokėti ir kas juos surinks? Toliau rasite atsakymus į šiuos klausimus.

Grįžta muitinės procedūros

2020-ųjų gruodžio pabaigoje pasiekus laisvos prekybos susitarimą tarp Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės, sutarta daugeliu prekybos atvejų tarp šalių taikyti nulinius muitų tarifus. Nepaisant to, muitinės deklaracijos vis vien reikalingos.

Jei jau prekiaujate už ES ribų (pvz. Norvegijoje ar Šveicarijoje), informacijos teikimas muitinei nebus didelė naujiena. Tačiau jei iki šiol dirbote tik ES teritorijoje, teks labiau pasiruošti.

Eksportuodami į Jungtinę Karalystę turite pateikti muitinei skirtus dokumentus, tokius kaip prekių sąrašas, komercinė sąskaita arba pro forma.

„Siuntiko“ savitarnoje dokumentai generuojami automatiškai – jums tereikia įrašyti informaciją, kurią aptariame žemiau.

Prekės kilmė

Prekės kilmės šalį svarbu nurodyti, nes ji apibrėžia, ar prekei bus taikomas muitas ar ne.

Nuliniai tarifai taikomi tik toms prekėms, kurių kilmės šalis yra Europos Sąjunga ar Jungtinė Karalystė. Kad pasinaudotų lengvatomis, tiek B2B, tiek B2C verslai, siuntą lydinčiuose dokumentuose privalo nurodyti prekių kilmę ir pateikti prekių kilmės deklaraciją.

Tie eksportuotojai, kurių prekių vertė viršija 6000 Eur (arba 5700 GBP) deklaracijoje privalo nurodyti ir savo REX numerį.

Prekės kilmės deklaracija yra tiksliai apibrėžtas pareiškimas, kuris rašomas sąskaitoje arba kitame komerciniame dokumente (pvz. prekės pakavimo lape). Siunčiant į Jungtinę Karalystę, deklaracija reikia teikti anglų kalba:

The exporter of the products covered by this document [ČIA ĮRAŠYKITE REX NUMERĮ] declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of [NURODYKITE KILMĘ – European Union arba United Kingdom] preferential origin.

[VIETA IR DATA] – galite neįrašyti jei jos ir taip nurodytos dokumente
[VARDAS, PAVARDĖ] – Asmens, kuris pildo deklaraciją

HS kodas

HS (arba HTS, lietuviškai STS) – tai suderintos sistemos tarptautinė prekių klasifikacija, kurią sukūrė Pasaulio muitinių organizacija.

HS kodas yra šešiaženklis numeris, reikalingas norint nustatyti tinkamą prekės muito mokestį.

Jei nurodysite blogą HS kodą, ne tik neteisingai mokėsite mokesčius, tačiau taip pat rizikuosite gauti baudą ir netekti prekių. Todėl pasitikrinkite, ar teisingai klasifikuojate visas siunčiamas prekes iš anksto.

Prekės aprašymas

Lakoniškų ar abstrakčių aprašymų laikai baigėsi: tam, kad siuntos greitai praeitų muitinę, vartokite aiškias bei tikslias sąvokas, venkite bendrybių (tokių kaip „automobilių dalys“ ar „drabužiai“), kurios gali sukelti klausimų, apie kokius daiktus yra kalbama.

Svarstote, ką nurodyti prekės aprašyme? Anglų kalba informuokite muitinę, kiek ir kokių prekių siunčiate, iš ko jos pagamintos, kam bus naudojamos.

Licencijos, apribojimai ir patikrinimai

Nuo sausio 1 d. įsigalioja prekių įvežimo į Jungtinę Karalystę pakeitimai, kurie gali turėti įtakos ir jūsų verslui. Būtinai pasitikrinkite:

  • Ar jūsų prekėms įvesti apribojimai?
  • Ar įvežant prekes reikalinga licencija?
  • Ar prekėms taikoma veterinarinė ar fitosanitarinė kontrolė?
  • Kokių kitų leidimų/dokumentų gali reikalauti muitinė?

Pasižiūrėkite, ar jūsų siuntimo paslaugų teikėjas neatnaujino draudžiamų siųsti prekių sąrašo iš savo pusės.

Jei matote, kad jūsų parduodamos prekės pakliūna į licencijuotų siuntų kategorijas, privalomus dokumentus turėsite pateikti su kiekviena siunta. Jei jūsų prekėms pritaikyti apribojimai ar tikrinimai, gali būti, kad prekių siuntimas į Jungtinę Karalystę kuriam laikui stos.

Eksportuotojo kodas

Siunčiant didesnes nei 6000 Eur (5 700 GBP) vertės siuntas į Jungtinę Karalystę reikia turėti registruoto eksportuotojo statusą (REX) ir pateikti jį įrodantį kodą.

Klausimais apie eksportuotojų kodus konsultuoja ir juos išduoda Lietuvos respublikos muitinė.

Visi prekeiviai, kurie eksportuoja iš JK į ES turės pateikti ekonominės veiklos vykdytojų registracijos ir identifikavimo kodą (EORI). Eksportuojant iš Europos Sąjungos į Jungtinę Karalystę EORI kodo nereikia.

PVM mokesčiai prekėms iki 135 GBP

Prekiaujantiems verslas-verslui (B2B) principu surinkti PVM mokesčio pardavimo metu nereikia, jei klientas turi PVM mokėtojo kodą. Kliento PVM kodą nurodykite siuntimo dokumentuose. Jei pirkėjas kodo neturi, sekite reikalavimais B2C verslams.

Prekėms, kurias parduodate asmenims (B2C sandoriams) ir kurių vertė neįskaičius transporto išlaidų ir mokesčių yra nuo 0 iki 135 GBP, taikomas PVM mokesčio tarifas. Mokestį pardavėjas turi surinkti sandorio metu.

Jei prekiaujate elektroninės komercijos platformose, tikėtina, kad šios platformos yra atsakingos už mokesčių surinkimą, tad tai padarys už jus. Tačiau jei turite savo platformą ar kitu būdu parduodate prekes tiesiogiai, atsakingi esate Jūs. Todėl tam, kad galėtumėte tęsti prekybą Jungtinėje Karalystėje, turite užsiregistruoti kaip JK PVM mokėtojas ir reguliariai mokėti HMRC.

Būtent dėl šių mokestinių pasikeitimų, pildant siuntų dokumentus, siuntimo įmonės prašo jūsų nurodyti HMRC SPRN kodą ar Didžiosios Britanijos PVM mokėtojo kodą. Daugiau informacijos ir PVM mokėtojų registracijos formas rasite Jungtinės Karalystės vyriausybės svetainėje.

Siuntimo į Jungtinę Karalystę kainos ir trukmė

Siuntimams po BREXIT atsinaujinus, dėl muitinės procedūrų, gali kiek pailgėti prekių pristatymo trukmė. Be to, padidėjo siuntimo kainos, nes daugelis siuntimo bendrovių perkelė Jungtinę Karalystę į naują siuntimo zoną.

Nedelskite: susisiekite su mumis ir gaukite kurjerių, su kuriais bendradarbiaujame, kainininkus 2021 metams.

Prekių siuntimas į Šiaurės Airiją

Bent iki 2021-03-31 prekių siuntimas tarp Europos Sąjungos ir Šiaurės Airijos yra traktuojamas, kaip siuntimas Europos Sąjungos teritorijoje. Taigi siunčiant į Šiaurės Airiją muitinės deklaracijos pildyti nereikia.

Daugiau informacijos apie prekybą tarp ES, Šiaurės Airijos ir Jungtinės Karalystės galite rasti čia.

Atmintinė: prekių siuntimas į Jungtinę Karalystę po BREXIT

  1. Siųsdami siuntą nurodykite tikslius HS prekių kodus.
  2. Aiškiai aprašykite kiekvieną prekę.Siuntos dokumentuose detaliai nurodykite, kiek ir kokių prekių siųsite, iš ko jos pagamintos, kam bus naudojamos.
  3. Ar jūsų prekėms reikalinga licencija, ar taikomi kitokie prekių apribojimai? Jei reikia, išsiimkite būtinus leidimus.
  4. Pasiruoškite pateikti eksportuotojo kodą, kai pildote siuntimo dokumentus.
  5. Tiksliai nurodykite prekės kilmę (pagal vežėjo pateikiamus reikalavimus).
  6. Sužinokite jūsų prekėms taikomus mokesčius ir pagal tai atnaujinkite savo kainas.