Etsy ar Amazon Handmade – kur prekiauti rankdarbiais?

Svarstote, kur prekiauti rankdarbiais – Etsy ar Amazon Handmade – ir nežinote, kurią platformą pasirinkti? Norime jums padėti!

Šiame straipsnyje aptariame šias dvi prekybos rankdarbiais milžines.  Lyginame Etsy ir Amazon Handmade pirkėjus, registraciją ir mokesčius, naudojimosi patogumą, o straipsnio pabaigoje pateikiame savo verdiktą.

Turinys

Etsy

Etsy įsikūrė 2005-aisiais metais, Niujorke. Nuo pat veiklos pradžios įmonė specializavosi prekyboje rankdarbiais ir priemonėmis jiems gaminti, vintažinėmis prekėmis.

Šios prekyvietės tikslas – sudaryti sąlygas dizaineriams, rankdarbių kūrėjams, menininkams ir panašiems išskirtinių prekių pardavėjams pasiekti klientus, o klientams – lengvai atrasti tokius smulkius verslus.

2019-ųjų metų duomenimis, Etsy galėjo pasigirti 45 milijonais aktyvių pirkėjų – vos ne dvigubai daugiau nei 2015-aisiais. Tačiau augant pirkėjų skaičiui, augo ir pardavėjų minia – 2015-aisiais jų buvo „tik“ pusantro milijono, 2019-aisiais jau 2.5 milijono.

2020 metų duomenys atrodo dar įspūdingesni – daugiau nei 60 milijonų pirkėjų ir 3.7 milijono pardavėjų.

Amazon Handmade

Prekybos giganto Amazon pristatinėti turbūt nė nereikia  –  tai viena didžiausių pasaulio prekyviečių, kurioje galite nusipirkti visko, nuo elektronikos prekių iki patalynės, drabužių, vinių.  Vien tik Jungtinėse Valstijose beveik 215 milijonų žmonių bent kartą per mėnesį apsilanko Amazon svetainėse.

2015-aisiais metais Amazon nusprendė įsitvirtinti rankdarbių rinkoje ir pasiūlė alternatyvą  Etsy: gamintojams pritaikytą Amazon Handmade kategoriją.

Amazon Handmade – tai ir mikroprekyvietė, ir kategorija didžiojoje Amazon prekyvietėje. Dėl tokios platformos struktūros, nusakyti konkrečius Handmade prekes naršančių Amazon pirkėjų skaičius sudėtinga.

Pardavėjų Amazon Handmade kategorijoje mažiau nei Etsy, tačiau žiūrint bendrai į Amazon platformos pardavėjus  – konkurencija ten yra milžiniška.

Kas gali prekiauti?

Etsy ir Amazon prekyvietėse šiek tiek skiriasi Handmade (rankų darbo gaminių) traktuotės ir reikalavimai, taikomi parduotuvių turėtojams. Todėl dalis Etsy prekeivių negalėtų pereiti į Amazon Handmade net ir labai norėdami, o Amazon Handmade kategorijos pardavėjai taip pat ne visada atitiktų Etsy standartus.

Paieškokime pagrindinių skirtumų.

Etsy

Etsy galima prekiauti rankų darbo gaminiais ir reikmenimis jiems gaminti, taip pat vintažiniais daiktais.

Rankdarbiai

Rankdarbių sąvoka Etsy labai plati: tai – jūsų sukurto dizaino ir/ar jūsų pagaminti daiktai. Ši traktuotė leidžia tiek patiems pilnai kurti ir gaminti (pvz. siūti sukneles), tiek patobulinti trečiųjų šalių gamintas prekes. Svarbu tik nepažeisti kitų gamintojų autorinių teisių.

Tačiau yra ir šiokių tokių apribojimų:

  • Draudžiama perparduoti, t.y. parduoti savo parduotuvėje daiktą, kurio nei kūrėte, nei gaminote.
  • Jei kuriate gaminių dizainą, o juos gamina trečioji šalis pavyzdžiui, spaustuvė ar siuvykla privalote šią informaciją pranešti viešai (prekių aprašymuose, parduotuvės skiltyje).
  • Kai su Etsy parduotuve dirba daugiau nei vienas žmogus, kiekvienas iš darbuotojų ir jų pareigos (pvz. dizaineris, siuvėjas, pakuotojas) turi būti nurodytos parduotuvės profilio skiltyje.
Vintažinės prekės

Vintažinėmis prekėmis laikomos daugiau nei 20 metų senumo prekės.

Etsy gali paprašyti jūsų pateikti informaciją, kuri įrodytų, kad prekės išties priklauso vintažo grupei. Jei tokių įrodymų neturite, prekė gali būti deaktyvuota, o pardavėjo paskyra suspenduota.

Reikmenys ir medžiagos

Reikmenys, įrankiai ir medžiagos, reikalingos gaminti rankdarbius. Reikmenys gali būti tiek rankų darbo, tiek vintažiniai ar net komerciniai. Taip pat leidžiama parduoti daiktus vakarėliams (konfeti, balionus).

Amazon Handmade

Amazon Handmade reikalauja, kad pardavėjas užsiimtų tiek prekių dizainu, tiek gamyba. Pardavėjas (t.y. parduotuvės savininkas) gali dirbti vienas, kartu su šeimos nariais arba kartu su samdiniais, tačiau bendras dirbančiųjų skaičius negali viršyti 20 žmonių.

Handmade kategorijoje parduodamos prekės turi būti gamintos rankomis. Masinės gamybos daiktų pardavimas, automatizuotų technologijų naudojimas ar surinkimo linijos griežtai draudžiamos.

Galima naudoti paprastus įrankius ar lengvąją techniką, tokią kaip siuvimo mašina ar medžio pjovimo staklės. Leidžiama dirbti namuose, studijose ar dirbtuvėse.

Leidžiama perkurti daiktus, pritaikant juos naujam gyvenimui (upcycling). Taip pat leidžiama panaudoti kitų iš anksto pagamintus daiktus, jei jūsų dizainas ir gamyba akivaizdžiai juos pakeičia (pvz. spausdinti ant daiktų pagal pareikalavimą, tapyti ant vazų ir panašiai).

Draudžiama tarpininkauti ir/ar perparduoti trečiųjų šalių gaminius, kurti skaitmeninius produktus, maisto gaminius ar elektroniką.

Reikalavimų pardavėjams palyginimas
Etsy Amazon Handmade
Maksimalus dirbančiųjų skaičius Neapibrėžtas 20
Rankų darbo gaminiai Jūsų kurtos arba gamintos prekės Jūsų kurtos ir gamintos prekės
Daiktų perkūrimas (upcycling, print-on-demand) Leidžiamas Leidžiamas
Perpardavimas Draudžiamas Draudžiamas
Vintažas Daugiau nei 20 m. senumo prekės Draudžiamas
Reikmenys ir medžiagos rankdarbių gamybai, vakarėliams Leidžiami Neprekiaujama

Rinkos

Skirtumai tarp Etsy ir Amazon Handmade pirkėjų pagal vietovę tiesiogiai priklauso nuo šių dviejų prekyviečių struktūros.

Etsy turi vieną pagrindinę prekyvietę, todėl joje užsiregistravę gaunate prieigą prie visų Etsy pirkėjų. Tačiau kai kuriose šalyse, tokiose kaip Australija, taikoma lokalizacija: t.y. jų pirkėjai pirmiausiai mato savo pardavėjų prekes.

O štai jūsų Amazon Handmade rinkos priklausys nuo to, kuriose Amazon prekyvietėse atsidarote savo parduotuvę (parduotuves).

Etsy

Amerikiečiai sudaro apie 2/3 Etsy auditorijos. Likusieji pirkėjai pasiskirsto po visą pasaulį.  Tad prekiaudami Etsy galite tikėtis klientų ir iš Europos ar Pietų Amerikos šalių šalių, ir iš Kanados, Australijos, Japonijos ar Honkongo.

Specialiai ruoštis pritraukti skirtingas šalis nebūtina. Etsy aplinka pritaikyta neanglakalbiams klientams, parduotuvių tekstus verčia automatiniais vertėjais. Tad ispanakalbiai pirkėjai mato prekių pavadinimus ir aprašymus ispanų kalba, o japonai – japonų kalba.

Tačiau jei jūsų Etsy parduotuvėje pirkėjų iš kurios nors neanglakalbės šalies daugės, patariame investuoti į profesionalius vertimus ir juos įtraukti į savo prekių korteles. Taip skirtingų šalių pirkėjams užtikrinsite vienodai patrauklų prekės pateikimą.

Amazon Handmade

Tiksliai nusakyti rinkas, kurias galite pasiekti per Amazon Handmade, kiek sudėtingiau. Amazon turi keletą atskirų prekyviečių, kuriose yra sukurta Handmade kategorija. Šiaurės Amerikoje tai – JAV, Kanados ir Meksikos prekyvietės, o Europoje – Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos prekyvietės. Kitos lokalizuotos Amazon pardavimo platformos, tokios kaip japoniška ar australiška, Handmade skilties dar neturi.

Žinoma, užsienio pirkėjai taip pat gali siųstis gaminius iš minėtų Amazon svetainių: pvz. estas gali nusipirkti ispaniškame Amazon parduodamą prekę, tačiau labiau tikėtina, kad tas prekes pirks būtent vietos gyventojai.

Jei registruojatės Amazon pardavėju, jus automatiškai patvirtina kaip pardavėją visame regione. (Handmade atstovams aktualūs Šiaurės Amerikos arba Europos regionai). Tačiau kiekvienai iš šalių prekyviečių turite atskirai pildyti kūrėjo profilį ir sukelti prekes.

Pavyzdžiui, jei parduosite Šiaurės Amerikoje ir į JAV parduotuvę sukelsite 30 prekių, o į meksikietišką 10, tai meksikietiško Amazon pirkėjai nematys 20-ies jūsų prekių.

Visada galite plėsti savo rinkas:  tarkime, prijungti Europos regioną ir atidaryti parduotuves Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ar Ispanijos prekyvietėse.

Visgi, kiekvienas atsidarymas naujose vietose, o vėliau aibės parduotuvių administravimas – milžiniškas darbas, kuris vargu ar paliktų laiko kūrybai ir gamybai. Todėl jei esate smulkus ar vidutinis verslas, nusistatykite savo prioritetines rinkas ir koncentruokite jėgas ten.

Registracija

Etsy registracija žymiai paprastesnė nei Amazon Handmade. Be to, nereikia laukti patvirtinimo.

Amazon Handmade registracija trunka ilgiau ir reikalauja kruopštumo bei atidaus įsiskaitymo į taisykles. Registruojantis Amazon yra aibė vietų, kuriose galite suklysti ir dėl to būti atmesti kaip Amazon ir kaip Handmade prekeiviai.

Palyginkime registracijos taisykles plačiau.

Etsy

Etsy registracijos procedūra trumpa, paprasta (ir visiškai nieko nekainuoja). Etsy nereikalauja jūsų turėti jokių verslą patvirtinančių dokumentų: registruojantis pakaks asmens kortelės (ID), banko sąskaitos numerio ir banko kortelės numerio.

Etsy prekeiviu galite tapti kad ir šiandien. Užsiregistravę, užpildę pagrindinius informacijos blokus (t.y. įkėlę prekes, susitvarkę apmokėjimą ir siuntimo profilius), iškart galėsite pardavinėti.

Amazon Handmade

Registruojantis Amazon Handmade teks paplušėti daugiau, nes Amazon tikrina ir tvirtina į Handmade kategoriją pretenduojančius kandidatus.

Pirmiausiai turėsite užsiregistruoti kaip Amazon pardavėjas. Labai atidžiai įsiskaitykite į Amazon registracijos reikalavimus, siųskite tik tai, kas prašoma, sutikrinkite, kad duomenys dokumentuose sutaptų.

Prie registracijos anketos reikės prisegti šiuos dokumentus:  skenuotą paso kopiją, banko išrašą anglų kalba, sąskaitą už paslaugas anglų kalba (ne senesnę nei pusė metų, turi būti matomi banko rekvizitai).

Praėjus pirmąjį etapą, iš jūsų gali būti paprašyta ir daugiau dokumentų.

Jei užsiregistravote kaip individualus pardavėjas ir norite prekiauti Handmade, teks iš pradžių pasikeisti planą į profesionalų.

Kai jus patvirtins kaip profesionalų pardavėją, Amazon automatiškai pradės skaičiuoti mėnesinį mokestį (JAV 39.99 USD (33.39 EUR), JK 25 GBP (28.30 EUR)). Handmade pardavėjai šio mokesčio neprivalo mokėti.

Kadangi jūs norite prekiauti rankdarbiais, o ne televizoriais pagrindinėje Amazon platformoje, paskubėkite pereiti prie antros registracijos dalies – Maker Application.

Maker Application – tai jūsų paraiška Amazon‘ui, kuria siekiate įrodyti, kad tinkate prekiauti Handmade kategorijoje.

Pildant anketą reikės aprašyti savo verslą. Taip pat verta pasiruošti darbo vietos ir proceso nuotraukų. Prieš paraišką siųsdami, pasitikrinkite, ar nepadarėte klaidų.

Jei viską pateiksite teisingai ir jus patvirtins, galėsite pradėti pildyti autoriaus skiltį, patvirtinti parduotuvės taisykles, sukurti prekių siuntimo ir grąžinimo profilius, o tada jau kelti prekes.

Nepamirškite pasitikrinti, ar nuo jūsų sąskaitos nenuskaičiuoja mėnesinio mokesčio. Jei jis automatiškai nepanaikintas, turėsite susisiekti su Amazon (Get Support), pranešti apie problemą ir paprašyti kompensacijos.

Mokesčiai

Pateikiame pagrindinių platformose taikomų mokesčių santrauką. Tiesa, kadangi abi prekyvietės nuolat peržiūri kainodarą, šis sąrašas gali keistis. Prieš registruodamiesi patys pasitikrinkite, kokia tuo metu yra mokesčių politika.

Etsy

  • Prekės įkėlimo mokestis0.20 USD (0.17 EUR). Naujų parduotuvių savininkai gali gauti  40 nemokamų prekių įkėlimų, jei juos registruotis pakviečia kiti Etsy pardavėjai.
  • Prekės atnaujinimo mokestis0.20 USD (0.17 EUR). Kiekvienos prekės galiojimo laikas – 4 mėnesiai. Jei parduotuvės nustatymuose nenurodote kitaip, po jų automatiškai nuskaitomas prekės atnaujinimo mokestis.
  • Transakcijos mokestis5 % nuo kiekvienos prekės kainos + įpakavimo ir siuntimo kainos;
  • Taikomas valiutos keitimo mokestis2.5 % nuo pardavimo sumos (jei jūsų prekės kaina yra nurodyta kita valiuta nei pagrindinė jūsų Etsy Payments valiuta);
  • Mokėjimo apdorojimo mokestis priklauso nuo jūsų banko lokacijos. Lietuvoje naudojimasis Etsy Payments sistema kainuoja 4% nuo pilnos pardavimo sumos + 0.30 EUR.
  • Reklama Etsy svetainėje – galite pasirinkti dienos biudžetą patys.
  • Reklama kitur (Offsite reklama) – Etsy neleidžia pasirinkti, kur ir kokios jūsų prekės bus reklamuojamos už svetainės ribų. Reklama perkama centralizuotai.

Jei ant jūsų prekės reklamos paspaudęs žmogus tampa klientu per 30 dienų nuo reklamos paspaudimo, Etsy iš jūsų pasiima reklamos mokesčius nuo šių pardavimų. Sąskaitoje jie įvardijami kaip Atrributed Fees.

Standartiškai reklamos offsite mokesčiai yra 15 % nuo pardavimų. Parduotuvės, kurios per metus uždirba daugiau nei  10 000 USD (apie 8320 EUR), moka mažesnį mokestį – 12 % nuo pardavimų.

Reklamos atsisakyti galite tik tokiu atveju, jei jūsų parduotuvė neuždirba dešimties tūkstančių dolerių per metus. Tačiau jei šį limitą nors kartą peržengsite, atsisakyti reklamos nebegalėsite.

Be visų išvardintų mokesčių, gali atsirasti ir papildomų. Pvz. mėnesinė Etsy Plus plano prenumerata (neprivaloma) yra 10 USD (8.30 EUR)

Plačiau apie visus Etsy mokesčius skaitykite prekyvietės taisyklėse.

Amazon Handmade

Amazon Handmade (JAV) yra tik vienas privalomas mokestis: nuo pardavimo vertės ir siuntimo – 15 % arba $1.00 (kuris daugiau).

Jei prekiausite Jungtinės Karalystės Amazon, šis mokestis kris iki 12.24 %.

Handmade kategorijoje nėra prekės įkėlimo ar atnaujinimo mokesčio, ji taip pat atleista nuo mėnesinio plano mokesčio.

Tiesa, prie mokesčio už pardavimą dar vertėtų pridėti mokesčius, kuriuos paklosite reklamai Amazon platformoje. Reklama nėra privaloma, tačiau be jos išsisukti nerealu, tad nusiteikite reklamai išleisti kiek daugiau nei mokesčiams už pardavimus.

Už reklamą mokama pay-per-click (PPC) principu – t.y. jūs patys nusprendžiate, kokį biudžetą, kaip greitai ir kokioms prekėms išleisite.

Palyginimas

Prekyvietės skiriasi mokesčių skaičiavimo paprastumu: Amazon Handmade mažiau smulkių mokesčių, retesnė ir aiškesnė jų keitimo politika, todėl lengviau apskaičiuoti biudžetą. Etsy mokesčiai keičiasi dažniau, tad kartais pardavėjams nė neaišku, iš ko susideda jų sąskaita.

Iš kitos pusės žiūrint, pardavinėti Etsy pigiau nei Amazon. Kol kas vidutiniškai Etsy platformoje galite tikėtis sumokėti 15-20 % mokesčių nuo pardavimų, o Amazon Handmade – 20-40% nuo pardavimų.

Kainodara

PVM mokėtojams

Rinkos, kuriose prekiaujate, stipriai nulemia ir jūsų paruotuvės kainodarą. Šiuo aspektu, kainodara Etsy platformoje yra ne tokia lanksti lyginant su Amazon sistema.

Etsy

Globali Etsy platforma turi savo minusų – didžiausias jų yra tas, kad norint nustatyti visame pasaulyje konkurencingas prekių kainas, teks gerokai paplušeti.

Etsy kainų skaičiavimo sistema nepatogi Lietuvos PVM mokėtojams.

Įsivaizduokite, kad turite prekę, kainuojančią 100 EUR. Jei šią prekę parduosite JAV (ar kitos trečiosios šalies pirkėjui), visa tai, kas liks atskaičius mokesčius, bus jūsų (taikomas 0 PVM). Tačiau jei prekę nupirks Europos Sąjungos pirkėjas, Lietuvoje privalėsite sumokėti  21 % PVM mokestį.

Ką daryti tokiu atveju? Branginti visas prekes 21 %  ir būti nekonkurencingiems už ES ribų ar rizikuoti – palikti didžiausiai JAV rinkai pritaikytas kainas ir eiti į minusą kiekvienąkart, kai prekes nuperka europiečiai?

O gal bandyti prognozuoti, kiek pirkėjų iš ES ir ne ES šalių turėsite – t.y. rinktis išvestinę kainą, kad gavus užsakymą iš JAV eitumėte į pliusą ir taip kompensuotumėte ES užsakymų minusus?

Lietuvos PVM mokėtojai šį iššūkį sprendžia ir dar kūrybingiau – kuria skirtingas prekių korteles skirtingoms rinkoms, „išpučia“ prekių siuntimo kainas ar nuima galimybę siųsti prekes į tam tikras zonas. Deja, kiekvienas iš šių pasirinkimų turi savo minusų.

Amazon Handmade

Prekiaudami Amazon’e renkatės savo rinkas pagal prekybos zoną ir prekyvietes.  Kiekvienai galite pritaikyti skirtingas kainas, atsižvelgdami į tai, ar esate PVM mokėtojas; į kaštus parduodant į konkrečią šalį ar visą prekybos zoną. Dar daugiau, šis procesas gali būti automatizuotas – susietoms prekyvietėms pardavėjo profilyje galite nustatyti kainų skaičiavimo taisykles.

Prekės gavimo (muito ir kiti) mokesčiai

Pradedantiesiams svarbu įsiminti skirtumą tarp Etsy ir Amazon taisyklių dėl muito ir kitų su prekės importu į pasirinktą šalį susijusių mokesčių.

Kai kuriais atvejais abi platformos įsipareigoja surinkti dalį su prekės gavimu susijusių mokesčių. Pavyzdžiui, parduodant prekes iki 135 GBP į Jungtinę Karalystę, prekyvietės pačios yra atsakingos už Jungtinės Karalystės PVM mokesčių surinkimą. Jos prideda reikalingą sumą prie prekės kainos (pirkėjas mato didesnę galutinę kainą), tad nei pirkėjui, nei pardavėjui dėl šio mokesčio jaudintis nereikia.

Kitais atvejais – pavyzdžiui, kai įvežant prekę į šalį taikomas muitas, platformų politika išsiskiria. Etsy prekyvietėje prievolė susimokėti mokesčius už gautą prekę priskiriama pirkėjui. Pagal Amazon vidinę tvarką, importo mokesčius pirkėjui turėtų padengti pardavėjas.

Etsy

Iš vienos pusės, palikdama prekės gavimo mokesčių naštą pirkėjui Etsy turėtų palengvinti pardavėjo dalią. Tačiau kartais mokesčių tvarkos nežinantys pirkėjai atsisako gautų prekių dėl didelių muito ar tarpininkavimo mokesčių.

Amazon Handmade

Amazon prekyvietės politika yra tokia, kad pardavimo metu nurodyta suma pirkėjui turėtų būti galutinė. Todėl prekyvietė ir reikalauja pardavėją kompensuoti su prekės importu į šalį susijusius mokesčius. Vis dėl to, ne visi pirkėjai žino apie šią tvarką, tad nevisad prašo kompensacijos.

Amazon Handmade Paieska

Naudojimosi patogumas

Pereikime prie parduotuvės administravimo. Šiame skyriuje aptarsime platformos aplinką, administravimo kiekį ir sudėtingumą, taip pat pagalbą, kurios galite tikėtis susidūrę su nesklandumais.

Etsy

Etsy turbūt yra viena patogiausių prekyviečių pradedantiesiems. Ji sukurta taip, kad pardavėjui reikėtų kuo mažiau gilintis į administravimą. Todėl daugiau laiko lieka kūrybai, gamybai, bendravimui su klientais ir marketingui.

Aplinka. Etsy prekyvietės aplinka – intuityvi. Struktūra gana paprasta, be to pats Etsy pateikia daug paprastai paaiškintos informacijos, kaip administruoti parduotuvę.

Etsy reguliariai siunčia informaciją apie jų platformos atnaujinimus, bendrą pardavimų statistiką, populiarias prekes ir naujas tendencijas.

Nėra sudėtingų nustatymų. Nereikia sukti galvos, kur reklamuoti save už svetainės ribų ar kaip pritaikyti savo parduotuvę skirtingų šalių pirkėjams. Iš kitos pusės ribotos galimybės optimizuoti savo parduotuvę pažengusiam vartotojui gali tapti galvos skausmu.

Pagalba. Etsy daug investuoja tiek į pavienius vartotojų mokymus, tiek į glaudžių santykių tarp pardavėjų kūrimą,  kad jie mokytų vieni kitus. Populiarūs vartotojų forumai bei nacionalinės pardavėjų komandos,  grupės socialiniuose tinkluose. Todėl jei kyla problemų, į kurias nerandate atsakymo, visada galite pasikonsultuoti su kolegomis.

Tiesa, jei konsultuositės tiesiogiai su Etsy klientų aptarnavimo skyriumi, teks apsišarvuoti kantrybe – kartais atsakymai ateina per 2-3 dienas nuo paklausimo.

Įrankiai. Kasdienio darbo palengvinimui internete gausu Etsy pritaikytų programėlių arba įskiepių. Kai kurios yra mokamos, kitos nekainuoja nė cento.

Pavyzdžiui, prekių pavadinimams ir aprašymams kurti naudingos SEO programėlės, tokios kaip Marmalead  ar eRank Etsy paieškai. O lengvesniam siuntimo administravimui, galite pasinaudoti mūsų kurta nemokama Etsy integracija, kuri automatiškai sukelia siuntimui reikalingą informaciją į Siuntiko savitarną.

Amazon Handmade

Niekas neatneš atsakymų, kaip prekiauti Amazon Handmade, ant lėkštutės. Teks patiems praleisti šiek tiek laiko skaitant ir mokantis teisingai bei efektyviai dirbti platformoje.

Aplinka. Amazon centrinė pardavėjo aplinka yra kiek sudėtingesnė nei Etsy, tačiau pradedantieji pardavėjai tikrai nėra palikti likimo valiai. Seller Central bloke yra patarimų gidas, kuris paaiškina, kaip sutvarkyti nustatymus, kelti prekes, optimizuoti jas Amazon paieškos varikliams. Patarimus pravartu atidžiai perskaityti, kad būtumėte matomi Amazon pirkėjų ir palaikytumėte reikalaujamą tvarką parduotuvėje.

Nustatymai ir galimybės rinktis. Amazon Handmade paskyra nėra jūsų asmeninė parduotuvė, todėl prekiaudami turite taikytis prie platformos reikalavimų. Tačiau taip galite laisviau eksperimentuoti ir išmėginti galimybes, kurių Etsy net nėra. Pavyzdžiui, Amazon‘e jūs renkatės, į kurias rinkas orientuotis (kuriose Amazon svetainėse prekiauti). Jūs taip pat sprendžiate, ar parduoti/siųsti prekes iš namų ar tiesiai iš Amazon sandėlių (FBM/FBA).

Pagalba. Amazon Handmade turi nemažai mokymų medžiagos, tačiau nesitikėkite tokių reguliarių naujienlaiškių kaip Etsy. Naudingos informacijos rasite tarptautiniuose Amazon Handmade pardavėjų forumuose. Dalį bendro pobūdžio klausimų galite išsiaiškinti Amazon prekiaujančių lietuvių grupėse socialiniuose tinkluose. Deja, specializuotos Amazon Handmade pardavėjų grupės dar nėra.

Įrankiai – ko gero populiariausias tendencijų sekimo, konkurentų paieškos ir prekių optimizacijos įrankis yra Helium.10.

Palyginimas

Etsy parduotuvę administruoti lengviau, o Amazon Handmade reikalavimai ir nustatymai gali išgąsdinti dalį pradedančiųjų. Etsy taip pat populiaresnis tarp lietuvių rankdarbių kūrėjų, kurie gali patarti specifiniais klausimais, tokiais kaip siuntimas iš Lietuvos ar buhalterija.

Iš kitos pusės, kai kurie Etsy nustatymai labai riboti, o tai trukdo norintiems tobulėti, eksperimentuoti ir būti labiau atsakingais už savo parduotuvės rezultatus.

Reikalavimai parduotuvėms

Etsy ar Amazon Handmade jų pačių reputacija yra žymiai svarbiau nei jūsų gerovė – klientas yra jų, o jūs privalote tiesiog gerai atlikti savo darbą.

Etsy

  • Bendravimas su klientais. Etsy klientai mėgsta komunikuoti: daug klausinėti, derinti kiekvieną detalę. Jei atsidarysite Etsy parduotuvę, nusiteikite reguliariai tikrinti savo pašto dėžutę ir atsakinėti į kiekvieną jūsų kliento ar šiaip besidominčiojo žinutę. Šis bendravimas reikalauja nemažai laiko ir pastangų.
  • Parduotuvės uždarymo grėsmė yra vidutinė. Būti uždarytiems Etsy dėl prasto aptarnavimo – mažiau realu nei Amazon Handmade. Visgi nevėluokite išsiųsti gaminių ir neprisirinkite per daug blogų įvertinimų.

Pagrindiniai uždarymo veiksniai:

  • Prekės netinka prekiauti Etsy (ne rankų darbo, fabrikinės, perparduotos);
  • Pažeistos kito autoriaus teisės (pvz. pavogtos nuotraukos. Išmetama be galimybės grįžti);
  • Turite daugiau nei vieną parduotuvę, bet to nenurodėte profilyje;
  • Stipriai vėlavote su gamyba ir siuntimais (galima apeliuoti).

Kartais parduotuves laikinai sustabdo, jei turite labai daug užsakymų ir net kelias parduotuves – Etsy kyla klausimų, ar tikrai prekiaujate rankų darbo gaminiais. Nebijokite, gauti tokią užklausą nėra retas atvejis. Atrašykite ir aiškiai pateikite visus atsakymus.

Amazon Handmade

Retas Amazon pirkėjas tikrina, iš ko jis perka, tad netgi Handmade kategorijoje galite pasijusti ganėtinai vienišas paslaugos teikėjas.

Bendravimas su klientais.  Pirma (svarbiausia): su pirkėju privaloma bendrauti tik Amazon kanalais, nes pirkėjas – ne jūsų, o Amazon‘o.

Antra, priešingai nei Etsy, Amazon klientai nėra nusiteikę plepėti: jie perka tai, ką mato, ir neklausinėja dėl kiekvienos detalės. Šis pirkėjų bruožas gali sužavėti nenorinčius komunikuoti ar kalbą prasčiau išmanančius pardavėjus, be to, jis sutaupo daug darbo laiko.

Parduotuvės uždarymo grėsmė. Nuo netikrų pardavėjų Amazon Handmade iš dalies apsidraudžia jau registracijos metu, tvirtindami arba atmesdami paraiškas į Handmade kategoriją.

Tačiau pasikartosime – jei prekiausite ne savo kurtomis ir gamintomis prekėmis, masinės gamybos prekėmis ar kitaip pažeisite griežtas Amazon taisykles, būsite išmesti.

Taip pat Amazon didelę reikšmę turi vadinamoji parduotuvės sveikata (Account Health). Ji rodo, kiek nekokybės, vėluojančių siuntinių ar neįvestų siuntimo numerių turite.  Leidžiama bendra nekokybė – 1 %. Tik tiek siuntinių gali vėluoti, neatvykti ar būti grąžinti. Jei stipriai pažeisite Amazon Handmade taisykles ar kokybės reikalavimus, jūsų prekybą sustabdys.

Amazon’e, kaip ir ETSY,  jūs galite pateikti apeliaciją, tad kartais paskyrų suspendavimas yra atšaukiamas. Jei labai branginate savo paskyrą, rekomenduojame po suspendavimo pasitarti su profesionalu, ką ir kaip reikia atlikti, kad tikimybė atblokuoti paskyrą padidėtų.

Verdiktas – Etsy ar Amazon Handmade?

Mūsų nuosprendis gana paprastas: pradedantiesiems prekiauti rankdarbiais, siūlome atsidaryti parduotuvę Etsy. Ten ir užsiregistruoti paprasčiau, ir valdymas lengvesnis. Be to, Etsy‘je mokytis, kaip administruoti e-parduotuvę saugiau nei iš karto šokti į sustyguoto darbo reikalaujantį Amazon Handmade traukinį.

Kai priprasite prie parduotuvės ritmo (t.y. susitvarkysite gamybos ir siuntimo procesus), pabandykite atsidaryti ir Amazon Handmade paskyrą. Belaukiant, kol jus patvirtins, turėsite veikiančią Etsy parduotuvę. O kai pagaliau tapsite Amazon pardavėju, prekyvietės reikalavimai nebeatrodys visiškai nauji, negirdėti ar bauginantys.

Norite sužinoti daugiau? Užsirašykite konsultacijai.

Kiti įrašai apie e-komerciją

Į viršų